Νεαρή θαλάσσια χελώνα πέθανε αφού κατάπιε 104 κομμάτια πλαστικού

θαλασσια χελωνα καταπιε 104 κομματια πλαστικου
Όταν η ειδική στις θαλάσσιες χελώνες Emili Mirowski βρήκε στη Φλώριδα μια μικρή χελώνα που την είχε ξεβράσει το κύμα στις ακτές της Boca Raton, κατάλαβε πως δεν ήταν υγιής. Συνήθως οι θαλάσσιες χελώνες είναι πολύ ενεργητικές και δυνατές και με δυσκολία μπορεί κανείς να τις κρατήσει.

Όμως η νεαρή χελώνα έδειχνε αδύναμη και το κεφάλι της έπεφτε. Είχε την ελπίδα όμως πως με τη φροντίδα της θα τα καταφέρει. Το καβούκι της ήταν σε άριστη κατάσταση και έδειχνε υγιές με ένα πανέμορφο πορτοκαλί χρώμα και η χελώνα ήταν τόσο μικρή που με ευκολία χώραγε στην παλάμη του χεριού της.  Όμως λίγο αργότερα η μικρή χελώνα ξεψύχησε.


Η Mirowski σοκαρίστηκε όταν κατά την βιοψία βρήκε 104 κομμάτια πλαστικού μέσα της. Κάθε φορά που έκοβε ένα κομμάτι, έβρισκε και ένα νέο κομμάτι πλαστικού. Το κέντρο αποκατάστασης που προσπάθησε να διασώσει την χελώνα, δημοσίευσε στο facebook την φωτογραφία που απεικονίζει τα κομμάτια πλαστικού που είχε καταπιεί το άτυχο ζώο και οι χρήστες ευαισθητοποιήθηκαν κάνοντας χιλιάδες κοινοποιήσεις την δημοσίευση ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που συντελείται στη φύση, και όλοι οι χρήστες δήλωναν συγκλονισμένοι. Όμως η Crowder που διαχειρίζεται το κέντρο αποκατάστασης λέει πως είναι κάτι που βλέπει καθημερινά - κάτι που προφανώς ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα...

Σύμφωνα με την Crowder, αυτή είναι εποχή που οι μικρές χελώνες ξεβράζονται στην παραλία και χρειάζονται την βοήθεια μας. Όσες από τις χελώνες δεν τα καταφέρνουν είναι γεμάτες πλαστικά στο  έντερο τους.Στην κλινική αποκατάστασης, το πρόβλημα είναι πλέον τόσο κοινό, που η κλινική έχει ορίσει σημείο παράδοσης, όπου οι κάτοικοι πάνε και αφήνουν τις άτυχες χελώνες.  Τα τρία μέλη της κλινικής, έχουν 24ωρη γραμμή επειγόντων όπου κι αν πάνε, με χιλιάδες περιστατικά κάθε περίοδο που τις ξεβράζει το κύμα.

«Αυτό το πρωί ήδη έχουμε 60 χελώνες που κάθονται στην εκκολαπτική δεξαμενή μας. Και ήδη οι 6 από αυτές έχουν πεθάνει.» αναφέρει.

Τα πλαστικά μπλοκάρουν το σύστημα τους και κάποιες από αυτές είναι τόσο άτυχες που τα πλαστικά τους τρυπάνε το στομάχι.  Η δουλειά του προσωπικού της κλινικής είναι να τις βοηθάνε να επανακτήσουν πλήρως την υγεία τους. Δίνουν στις χελώνες διουρητικό με στόχο να τις βοηθήσουν να αποβάλουν τα πλαστικά κομμάτια από το σύστημα τους.

Μετά τις τοποθετούν στην δεξαμενή και τις αφήνουν να ξεκουραστούν πάνω σε μικρές αιώρες που τις βοηθάει να μην πνιγούν καθώς είναι τόσο εξουθενωμένες από το πλαστικό που έχει εισβάλει στο σώμα τους που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Όσες από αυτές καταφέρουν να επιζήσουν, τις αφήνουν ελεύθερες πίσω στη θάλασσα.

«Με στεναχωρεί που πρέπει να τις αφήνουμε εκεί που τις βρήκαμε, αλλά έτσι είναι η φύση» λέει η Crowder - προφανώς ανήσυχη για την μετέπειτα τύχη που θα έχουν οι χελώνες στην ζωή τους μέσα σε μια θάλασσα γεμάτη ανθρώπινα σκουπίδια και πλαστικά κατάλοιπα.

Όσες χελώνες δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε νεκροτομή. «Είναι μια ψυχοφθόρα και καταθλιπτική διαδικασία να αφαιρείς ατελείωτα κομμάτια πλαστικού από το σώμα τους» μας λέει η Crowder.

Εκείνο που της δίνει τη δύναμη να συνεχίσει , είναι οτι βλέπει την απήχηση που έχει το έργο της στον κόσμο. Πιστεύει πως η αντίληψη του κόσμου για το μέγεθος της καταστροφής που συντελείτε, μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει και έχοντας επίγνωση της ευθύνης του, προσφέρει εθελοντική βοήθεια δίχως την οποία δε θα μπορούσε να τα καταφέρει στην κλινική της.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που διαβάζουν τα νέα για αυτό;

«Οι άνθρωποι πρέπει να εξαλείψουν πλήρως όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από τον τρόπο ζωής τους.»  Το πρόβλημα είναι μεγάλο , όμως η κοινοποίηση του προβλήματος για να ενημερωθεί όλη η κοινή γνώμη και η εσωτερική αλλαγή του καθένα μας όσο αφορά τον τρόπο ζωής του είναι μια έμπρακτη καλή αρχή... Συνεργός της καταστροφής είναι η αδιαφορία.Κοινοποιήστε...

Post a Comment

0 Comments