Η ωμή αλήθεια για τις σχέσεις και τον έρωταο ερωτας στις σχεσεις

Σου αρέσει κάποιος, τον γνωρίζεις και αποφασίζεις πως είστε συμβατοί. Αυτό απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα που είναι διαφορετικό για τον καθένα, όμως συμβαίνει σχετικά σύντομα. «Η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται», σκέφτεσαι.... Συχνά λέτε το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα, ή τελειώνει ο ένας την έκφραση που ξεκίνησε ο άλλος, και χαμογελάς, νιώθεις την καρδιά σου να φτερουγίζει και εκατοντάδες πεταλουδίτσες να γεμίζουν το δωμάτιο. Νιώθεται κεραυνοβολημένοι από έρωτα και υπόσχεστε να αγαπάει ο ένας τον άλλο για πάντα, το εννοείτε!

Μετά έρχετε μια μέρα που ξυπνάς και το μυστήριο έχει χαθεί. Κοιτάς το άτομο που είναι ξαπλωμένο δίπλα σου και δε νιώθεις πλέον φτερουγίσματα. Δε θες να γίνεις ένα μαζί του. Θα προτιμούσες να έχεις μια δυό μέρες μόνο με τον εαυτό σου. Ένα διάλλειμα. Και απομακρύνεσαι... Αναρωτιέσαι μήπως τελικά δεν είστε και τόσο συμβατοί. Και παρατηρείς πως σχεδόν πάντα «παρατάει» τα παπούτσια του εκεί που έχεις ήδη σκοντάψει πενηνταοχτώ φορές. Η πως εκείνη πάντα καταχωνιάζει τα πράγματα σου στα πιο απίθανα μέρη κι εσύ πάντα τα ψάχνεις. Άσε τα πράγματα μου στην ησυχία τους πανάθεμα σε!

Και σκέφτεσαι: «η δέσμευση είναι απαίσιος λόγος για να παραμείνεις με κάποιον. Επειδή κάναμε μια υπόσχεση μέσα στον ενθουσιασμό μας, δε σημαίνει πως πρέπει να την τηρήσω». Και χωρίζεις. Κοιτάς γύρω σου και διαπιστώνεις πως είναι ο φυσικός κύκλος της πλειοψηφίας των σχέσεων. Και αφού σου συμβεί το ίδιο ξανά και ξανά, καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα: Οι άνθρωποι, η τουλάχιστον εσύ, δεν είναι μονογαμικά όντα. Η έλξη πεθαίνει μετά από λίγο και οι σχέσεις έχουν αυτό τον φυσικό κύκλο για κάποιο λόγο. Μη μένεις σε μια σχέση όταν η αγάπη έχει πεθάνει. Δεν είναι σωστό. 

Όμως κάποιο άλλο ζευγάρι δε χωρίζει. Ένας άλλος άντρας λέει στην σύντροφο του «δεν είμαστε και στην καλύτερη μας φάση αυτή τη στιγμή. Νιώθεις κι εσύ να είμαστε σε τέλμα;» κι εκείνη αντί να τον αποπάρει επικοινωνεί μαζί του και απαντάει πως «Ναι.» Νιώθει το ίδιο. Και καταλήγουν. «Υποσχεθήκαμε κάποτε να είμαστε για πάντα μαζί και μαζί να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία. Αυτό άλλωστε σημαίνει σχέση, ας το προσπαθήσουμε λοιπόν. » Και συνεχίζουν να είναι μαζί στην καθημερινότητα, αν και ο «έρωτας» έχει χαθεί. Εκείνος δεν έχει όρεξη να προγραμματίσει ένα ρομαντικό δείπνο απόψε. Είναι πτώμα και θέλει απλά να την πέσει στο κρεβάτι. Όμως κάνει την υπέρβαση και της μαγειρεύει το αγαπημένο της φαγητό και μάλιστα πάνε και βόλτα στο διπλανό παρκάκι. Όπως κάθονται δίπλα δίπλα στο παγκάκι εκείνη τη δροσερή φθινοπωρινή βραδιά, εκείνει γέρνει και ακουμπάει το κεφάλι της στον ώμο του. Αυτός νιώθει ένα φτερούγισμα. Μια μοναχική αλλά πανέμορφη πεταλουδίτσα του θυμίζει όλα εκείνα τα ωραία συναισθήματα που έχει νιώσει μαζί της. 

Κι εκείνη σκέφτεται: «Είναι γλυκό εκ μέρους του που μπήκε στον κόπο να μου φτιάξει το αγαπημένο μου φαγητό, δε βλάπτει να προσπαθήσω να είμαι τρυφερή και να του δώσω την προσοχή μου.» Και σταματάει να χαζεύει στο κινητό της, το βάζει στην τσάντα της. Ξέρει πως του αρέσει να χαζεύει τα πουλιά, κι έτσι αν και το βρίσκει κάπως χαζό, του δείχνει ένα ζευγάρι περιστέρια που με το ράμφος τους χαϊδεύουν το καθένα τον λαιμό του άλλου. Γυρνάει και της χαμογελάει. Μέσα στο βράδυ ξαφνικά τα αστέρια φωτίζουν πιο δυνατά τον ουρανό, κι εκείνη νιώθει ένα φτερούγισμα και βλέπει μια πανέμορφη πεταλούδα κάθεται ανάμεσα τους.Η ιδεά του σεξ, τουλάχιστον μεταξύ τους... ήταν το τελευταίο πράγμα που είχαν και οι δύο στο μυαλό τους εδώ και βδομάδες, ίσως και μήνες. Εξάλλου ο έρωτας είχε «πεθάνει». Όμως εκείνος σκέφτηκε, «τι διάολο,  ήταν ένα όμορφο απόγευμα. Ας αφήσω πίσω τα παλιά ξυνά σταφύλια κι ας κάνω μια απόπειρα, ποτέ δε ξέρεις που θα μας βγάλει». Κι εκείνη σκέφτεται ακριβώς το ίδιο. Και περνάνε ένα ακόμα πιο όμορφο βράδυ. 


κανε ερωτα


Πιέζει τον εαυτό του και την ακούει να του λέει τις ιστορίες απο τη δουλειά της.  Κι εκείνη τον ακούει υπομονετικά όσο αυτός προσπαθεί να της εξηγήσει τι ακριβώς έκανε με τον υπολογιστή του. Παρακολουθούν μαζί εκείνη τη ριάλιτι σειρά με τα ταλέντα που εκείνος απαιχθάνεται και βλέπουν μαζί την ταινία Gladiator, κι εκείνη βλέπει όλη τη ρημάδα την ταινία μαζί του, αν και είναι γεμάτη με σκηνές μάχης, και παραδέχεται πως αν και δεν είναι το αγαπημένο της είδος, της άρεσε πολύ η μουσική και η αφοσίωση του μονομάχου στην οικογένεια του. Του αφήνει ένα μικρό συμβολικό δώρο στο προσκεφάλι του όταν σηκώνεται το πρωϊ. Απλά ζούνε μαζί την καθημερινότητα αν και ο «ερωτας» έχει ξεθωριάσει.

Και μετά από μερικούς μήνες, κάνοντας όλα αυτά, είναι και οι δύο ευτυχισμένοι. Οι πεταλούδες, ο ενθουσιασμός, έρχονται και φεύγουν. Μερικές φορές είναι απλά δύο άνθρωποι που ζούνε μαζί ο ένας με τον άλλον και εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο.  Κάνουν μαζί πράγματα που τους αρέσουν, αλλά και πράγματα που δεν τους ξετρελαίνουν. Κάνουν και πράγματα ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, όμως πάντα με την γνώση πως κάποιος για τον οποίο νοιάζονται είναι εκεί και τους περιμένει στο σπίτι. Είναι δύο σύντροφοι στη ζωή. Και ένα πρωινό - έτσι στο άσχετο την ώρα που ξυρίζεται σιγοσφυρίζοντας κι αφού έχουν ανταλλάξει μια αναμαλιασμένη, γλυκιά και όμορφη καλημέρα - συνειδητοποιεί το «μυστικό».

Η αγάπη δεν στερεύει ούτε και πεθαίνει. Το ίδιο και ο έρωτας, δεν σβήνει, δεν ξεθωριάζει. Είναι μια χαζή ιστορία που λένε οι άνθρωποι στον εαυτό τους, για να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Σίγουρα κάποιες φορές κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από οτι το αρχικό που είχαν στην σχέση. Κάποιοι άλλοι ασκούν βία είτε σωματική είτε ψυχολογική μη μιλώντας ο ένας στον άλλον.  Κι έτσι κάποιες σχέσεις κρυώνουν μέχρι θανάτου και καταλήγουν μη βιώσιμες. 

«Όμως», σκέφτεται «παρα λίγο να πετάξω την ευτυχία μας για ένα κομματάκι γλυκού τυλιγμένο φανταχτερά σε λάθος μέρος». Κι εκείνη αναλογίζετε, παραλίγο να τα χάσει όλα για μια παύση δευτερολέπτου πριν μπεί στην κρεβατοκάμαρα τους... Δεν αποφεύγουν πιά την ματιά πικρόχολα, κοιτάνε ο ένας τον άλλο στα μάτια και χαμογελούν, ζεσταίνει χαρούμενα η καρδιά τους.
Ποτέ δεν πέθανε οι αγάπη τους. Μπορείς μόνο να την σβήσεις όπως σβήνει ένα τζάκι που ξέχασες να ταϊσεις.Δεν ξεθώριασε ο έρωτας τους - η φλόγα υπάρχει, γιατί ο έρωτας δεν είναι κάτι αστραπιαίο που σε κεραυνοβολεί από τον ουρανό και που αμέσως μετά σβήνει. Όπως και η αγάπη, ο έρωτας είναι κάτι που κάνεις.

ζευγαρι στο τζακιPost a Comment

0 Comments