Μετέτρεψε τρίτροχο σε κινητή βιβλιοθήκη και έκανε τα παιδιά στα χωριά να λατρέψουν τα βιβλία

IL BIBLIOMOTOCARRO

Μία όμορφη ιστορία στα ορεινά χωριά της Ιταλίας με βιβλία και παιδιά που δεν θα ήταν ποτέ εφικτή αν ένας συνταξιούχος δάσκαλος στην Ιταλία δεν αγαπούσε τόσο να μεταλαμπαδεύει γνώσεις στα παιδιά. Ακόμα και μετά από 42 χρόνια διδασκαλίας ένιωσε πως δεν ήταν αρκετά ώστε να προσφέρει  στα παιδιά όσα θα ήθελε.


 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο λα Κάβα, ένιωθε πως τα παιδιά ολοένα και απομακρύνονταν από τα βιβλία, πως το σχολείο συχνά τα απωθεί από το διάβασμα, και πως όφειλε να κάνει κάτι παραπάνω ώστε να μεταδώσει την αγάπη για το διάβασμα στα παιδιά.


Έτσι πήρε την απόφαση και αγόρασε ένα παλιό τρίτροχο, το ανακατασκεύασε, το έβαψε και το μετέτρεψε με αγάπη και μεράκι σε μια πανέμορφη κινητή βιβλιοθήκη με την οποία έβαλε πλώρη και διασχίζει κάθε βδομάδα και παντός καιρού τα χωριά της Ιταλίας στα πέριξ της Νάπολης και μεταλαμπαδεύει την αγάπη για τα βιβλία σε όλα τα παιδιά.


Το αυτοκινούμενο βιβλιομοτοκάρο, λειτουργεί ακριβώς όπως μια βιβλιοθήκη, εξηγεί ο Αντόνιο λα Κάβα. «Πηγαίνω σε χωριά με κάτω από χίλιους κατοίκους που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλιοπωλεία, και πολύ συχνά ούτε ίντερνετ, τα παιδιά διαλέγουν ένα βιβλίο, και όταν ξαναπεράσω μετά από ένα μήνα στο ίδιο χωρίο το επιστρέφουν και διαλέγουν κάποιο άλλο.


Εκτός από τα κλασικά βιβλία, διαθέτει πάνω από 200 «λευκά βιβλία» για να ενισχύσει την δημιουργικότητα των παιδιών. Στα λευκά βιβλία κάθε παιδί αφού διαβάσει την ιστορία που είχε ξεκινήσει κάποιο άλλο, γράφει τη συνέχεια της ή αν προτιμά ξεκινάει να γράφει μια καινούργια.


Έτσι το βιβλιομοτοκάρο του Αντόνιο είναι κάτι παραπάνω από μια βιβλιοθήκη, είναι μια κινητή βιβλιοθήκη που ταξιδεύει σε παιδικές ψυχές σε κάθε απόμακρο χωριό, που  διευρύνει τις γνώσεις τους, ενώ παράλληλα δίνει σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα τους με τον πιο όμορφο τρόπο.

Μια ιστορία με χαρούμενο τέλος


Η κινητή βιβλιοθήκη, το βιβλιομοτοκάρο του αιώνιου δάσκαλου Αντόνιο, είναι μια κινητή απόδειξη πως όπου υπάρχει αγάπη και  μεράκι, υπάρχει και τρόπος. Έχει καταφέρει αυτό που ήθελε και κάθε φορά που φτάνει στα χωρία, μόλις ακουστεί η χαρακτηριστική κόρνα της τρίτροχης γραφικής βιβλιοθήκης, τα παιδιά ξεχύνονται στο δρόμο και τα βιβλία γίνονται ανάρπαστα. Ο Αντόνιο δηλώνει ευτυχισμένος καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά και με αργή άρθρωση για να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του: «δεν ήθελα να γεράσω με την αγωνία πως ζω σε μια χώρα ανθρώπων που δεν αγαπάνε το διάβασμα και ιδιαίτερα τα παιδιά μας»
Σίγουρα τα κατάφερε με τον πιο όμορφο τρόπο, και με την ιστορία του χαρίζει έμπνευση σε όλους!

Post a Comment

0 Comments