Huawei - συνέντευξη του Ren Zhengfei


Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei έδωσε συνέντευξη στο CNN. Ακολουθεί τμήμα της μετάφρασης του πλήρες κειμένου όπως αυτό καταγράφηκε και μεταφράστηκε από την Huawei.

Ren Zhengfei: να είστε ευθύς και να μου κάνετε ότι ερώτηση θέλετε.  Κι εγώ θα είμαι ειλικρινής στις απαντήσεις μου ακόμα και στις πιο περίεργες ερωτήσεις σας. Μην ανησυχείτε. Μου αρέσει η ειλικρίνεια των Αμερικάνων. Δεν φοβάστε να κάνετε όποια ερώτηση θέλετε. Ήμουν οπαδός της Αμερικής όταν ήμουν νέος. Σήμερα εξακολουθώ να πιστεύω πως οι ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο έθνος. Τα εξελιγμένα ινστιτούτα σας, οι ευέλικτοι μηχανισμοί καινοτομίας, τα σαφώς καθορισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ο σεβασμός και η προστασία ατομικών δικαιωμάτων έχουν προσελκύσει τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο για επενδύσεις και καινοτομίες στις ΗΠΑ. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Αν δεν ήσασταν τόσο ανοιχτοί,  δε θα είχατε τη δυνατότητα να εξελιχτείτε στην ισχυρότερη δύναμη του κόσμος μέσα σε 200 μόλις χρόνια.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Ρέν που κάθεστε μαζί μας. Το γεγονός και μόνο πως κάθεστε μαζί μας θεωρώ παρουσιάζει ενδιαφέρον. Θα είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω πως πριν έξι μήνες αυτή η συνέντευξη θα συνέβαινε. Γιατί λοιπόν αποφασίσατε να την δώσετε τώρα και να μιλήσετε περισσότερο δημόσια;

Ren Zjengfei: Πάντα είμαι ανοιχτό άτομο στην πραγματικότητα, αλλά μου αρέσει να επικεντρώνομαι στην εσωτερική διαχείριση  περισσότερο από την εξωτερική δημοσιότητα. Πραγματικά λαμβάνω την κουλτούρα των ΗΠΑ, και πολλά από τα συστήματα διαχείρισης της εταιρείας μας μας εμπνέονται από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ.Συνεργαζόμαστε μετα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολύ αυτές τις μέρες. Το τμήμα δημοσίων σχέσεων μας, θεωρεί πως είναι ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για εμάς και λόγω της προσωπικής μου επιρροής, μου ζητήθηκε να αναλάβω πιο ενεργό ρόλο στην επικοινωνία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ίσως να έχουν κάποιο αντίκτοιπο στο παγκόσμιο κοινό. Έτσι είναι κατανοητή από την πλευρά μου η μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες.

Δημοσιογράφος: Κατανοητό. Είναι η πρώτη φορά που μιλάτε από τότε που η Huawei μήνυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παρεμπόδιση της πρόσβασης της Huawei. Όμως αν οι ΗΠΑ νιώθουν πως τα προϊόντα της Huawe απειλούν την εθνική τους ασφάλεια, δεν έχουν το δικαίωμα να προστατέψουν τα συμφέροντα τους;

Ren:  Στην Huawe προσπαθήσαμε πάντα να κρατήσουμε ένα χαμηλό προφίλ και ήμασταν πάντα σαν «ήσυχο πρόβατο». Ανεξάρτητα από το τι έλεγαν οι άλλοι, πάντα παραμείναμε σιωπηλοί και δεν αντικρούσαμε όσα ελέχθησαν.

Όταν επεκταθήκαμε στις υπερπόντιες αγορές, κάποιοι είπαν πως είμαστε κομμουνιστές.  Αργότερα όταν επέστρεψα στην Κίνα, άλλοι είπαν πως είμαστε καπιταλιστές γιατί μοιράζουμε τα κέρδη της εταιρείας με τους υπαλλήλους μας και πολλού από αυτούς έχουν υψηλά εισοδήματα. Δε γνωρίζουμε αν είμαστε κομμουνιστές ή καπιταλιστές ούτε και χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να εξηγήσουμε ποιοί είμαστε. Αντίθετα περνάμε το χρόνο μας βελτιώνοντας την εσωτερική μας διαχείριση και παρέχοντας καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε οι πελάτες να μας καταλάβουν και να μας αποδεχτούν.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την επίθεση τους απέναντι μας εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δεν άρχισαν πρόσφατα.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι ύποπτοι προς εμάς. Λένε πως απειλούμε την εθνική τους ασφάλεια. Θα πρέπει όμως να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία. Όλος ο κόσμος σήμερα μιλάει για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Πως έγινε η Huawe ο μόνος στόχος; η Ericson, η Cisco και η Nokia είναι απαλλαγμένες από θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο;

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας εξοπλισμός της Huawe εγκατεστημένος στις ΗΠΑ. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα ασφάλειας; Αν ισχύει αυτό τότε οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν κι άλλες χώρες να μη χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμο της Huawe. Όμως η αλήθεια είναι πως τα δίκτυα των ΗΠΑ να είναι απροστάτευτα και χωρίς την Huawe.  Νιώθουμε πως είναι ώρα να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα αυτό, και για αυτό έχουμε μηνύσει την Αμερικάνικη κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τον ίδιο το νόμο τους. Ας δούμε αν έχουν αποδείξεις ή αν έχουμε πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Αν οι ΗΠΑ ήταν ανοιχτές στο ενδεχόμενο, θα διαπραγματευόσασταν μεγαλύτερη πρόσβαση στις ΗΠΑ; Και τι θα ήσασταν διατεθιμένος να προσφέρετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πλευρά σας;

Ren: Αν οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να μιλήσουμε, αυτό ήδη θα ήταν θετικό σημάδι προόδου. Για πολλά χρόνια προσπαθούμε να βρούμε ένα άνοιγμα για να επικοινωνήσουμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αντίθετα με πολλές εταιρείες που έχουν τόνους ανθρώπων που ασκούν πιέσεις στο κονγκρέσο και στην κυβέρνηση προς όφελος τους, εμείς μπορούμε να στηριχθούμε μόνο στις δικές μας ενέργειες προκειμένου να αποδείξουμε τον εαυτό μας. Αν οι ΗΠΑ προτίθενται να μιλήσουμε, θα χαιρόμασταν πολύ να αποδεχτούμε την προσφορά τους. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να εξετάσουμε ενδεχόμενο εισαγωγής στην Αμερικάνικη αγορά στο εγγύς μέλλον.

Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση πριν κατέβουμε κάτω να πιούμε τσαϊ. Λέτε πως η εταιρεία σας δεν αποτελεί κίνδυνο ασφάλειας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως αποτελεί, έμμεσα σας αποκαλούν ψεύτη.  Δεν σας θυμώνει αυτό;

Ren: Όχι δε με θυμώνει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να το ξανασκεφτεί. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες πατέντες, που έχουν συνεισφέρει στην κοινωνία της πληροφορίας.  Αυτές οι πατέντες έχουν μεγάλη αξία για τις Αμερικάνικες εταιρείες. Οι Αμερικάνικες βιομηχανίες τις χρησιμοποιούν χωρίς καν να το γνωρίζουν. Αν ο νόμος μας δώσει περισσότερα δικαιώματα θα είμαστε σε ισχυρότερη θέση στην Αμερική. Έχουμε θεσπίσει συμφωνίες παροχής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μόνο με την Apple, Qualcomm, Ericsson, Nokia και Samsung εντός συγκεκριμένου πεδίου εφαρμογής. Άλλες μεγάλες εταιρείες δεν έχουν αποκτήσει άδεια για την χρήση της πνευματικής μας ιδιοκτησίας.

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτό από το μέλλον της Huawei σας ενθουσιάζει περισσότερο;

Ren: Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι η πίεση που δεχόμαστε από την Αμερική. Μετά από 30 χρόνια ανάπτυξης, διαπιστώνουμε τεμπελιά στην ομάδα, μια τάση στασιμότητας. Πολλοί μάνατζερ έχουν βγάλει αρκετά χρήματα και δεν έχουν την προθυμία να εργαστούν σκληρά άλλο.

Κάποιος διάσημος είπε κάποτε πως ο ευκολότερος τρόπος να εκπορθήσουμε ένα φρούριο είναι εκ των έσω, και ο ευκολότερος τρόπος να το ενισχύσεις είναι απέξω. Το φρούριο μας πιάστηκε στον ύπνο, ο εφησυχασμός το έχει κοιμίσει. Όμως η πίεση από την Αμερική μας ανάγκασε να ενωθούμε και να γίνουμε ένα. Για μένα προσωπικά αυτό έβγαλε ένα βάρος από τους ώμους μου, γιατί οι άνθρωποι μας εργάζονται και πάλι όσο σκληρά εργάζονταν και στο παρελθόν. Κι έτσι εγώ έχω χρόνο πλέον να χαλαρώνω και να μιλάω με καλά λόγια για την Αμερική.

Ελπίζω οι υπάλληλοι μας να μην αναπτύξουν αντι-αμερικάνικα συναισθήματα. Δε θέλουμε να λιμνάζουν αρνητικά και στενόμυαλα αισθήματα ενάντια των ΗΠΑ. Είμαστε ενάντιοι του λαϊκισμού, διότι τελικά ο λαϊκισμός πάει τον άνθρωπο πίσω. Πρέπει να διδαχθούμε από το πόσο ανοιχτή είναι η Αμερική και από την πρόοδο της. Έτσι μπορούμε κι εμείς να γίνουμε πιο εξελιγμένοι.

Δημοσιογράφος: Ώστε μου λέτε πως όσα συμβαίνουν στην εταιρεία σας αυτή τη στιγμή είναι θετικά!

Ren: Ναι!


Πηγή
https://www.huawei.com/en/facts/voices-of-huawei/ren-zhengfei-interview-with-cnn


Post a Comment

0 Comments