Η Ελλάδα ζήτησε και από την Αγγλία τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα


Λίγες μέρες νωρίτερα το ίδιο αίτημα έγινε στον πρόεδρο της Γαλλίας, με ανταλλαγή χάλκινων εκθεμάτων που θα αποστείλει για πρώτη φορά η Ελλάδα στη Γαλλία και το αίτημα έγινε αμέσως δεκτό.

Παρόμοια πρόταση με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής επανάστασης έγινε και μέσω του Μπόρις Τζόνσον στη Αγγλία, όμως παράλληλα η  Ελλάδα φροντίζει να επικοινωνεί σε κάθε μήκος κύματος πως το αίτημα δανεισμού δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως παύει να θεωρεί τα γλυπτά εθνική περιουσία και πως θα σταματήσει να διεκδικεί την μόνιμη επιστροφή τους.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των αρχαίων μαρμάρων του Παρθενώνα τα οποία απέσπασε βίαια από τις μετώπες ο Λόρδος Έλγιν κατά το διάστημα όπου η Ελλάδα ήταν κάτω από το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης για δανεισμό, δίνει με διπλωματικό τρόπο μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να βρεθούν ξανά όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν. Αν τελικά αυτό καταστεί εφικτό, τα φώτα της δημοσιότητας σε όλο το κόσμο θα είναι στραμμένα σε αυτή την ιστορική συμβολική στιγμή, προσδίδοντας στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών πολύ μεγάλη δυναμική.

Post a Comment

0 Comments