Κάθε ζευγάρι θέλει να αποφύγει αυτές τις παγίδες


Τα ζευγάρια που έχουν υγιή σχέση γνωρίζουν ότι η χημεία είναι καλή αλλά δεν είναι από μόνη της αρκετή για να κρατήσει μια σχέση και να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα σαν το παλιό καλό κρασί που ωριμάζει. Είναι φορές που όλα κυλάνε ήρεμα και ειδυλλιακά σχεδόν από μόνα τους χωρίς καμία προσπάθεια,  όμως όλοι γνωρίζουμε πως έρχονται και μέρες που και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να προχωρήσει θετικά η σχέση. Και να καταβάλουν προσπάθεια ώστε με κάθε θυσία να αποφύγουν τις ακόλουθες παγίδες:

1. Να μην χάνουν τον αυτοέλεγχο τους και το σεβασμό ο ένας για τον άλλο

Σίγουρα ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και απόλυτα φυσιολογικό, όμως οι  πετυχημένες σχέσεις αποφεύγουν πάση θυσία τις εκρήξεις πάνω στις οποίες συχνά λέμε πράγματα που δεν εννοούμε με σκοπό ορισμένες φορές να πληγώσουμε τον άλλο πάνω στα νεύρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας ειδικός ερευνητής σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων μπόρεσε σε έρευνα που έγινε να προβλέψει με ακρίβεια πάνω από 95%, ποιά από τα ζευγάρια που λάμβαναν μέρος στην έρευνα θα χωρίσουν και ποια όχι, βασισμένος σε παρατηρήσεις που έκανε στον τρόπο με τον οποίο τσακώνονταν.

Σε εκείνες τις σχέσεις που δεν υπάρχει αυτοκυριαρχία και σεβασμός, που και οι δύο πλευρές υπεραμύνονται με το παραμικρό και επιδεικνύουν πάνω στα νεύρα τους περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού για τους συντρόφους τους, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα χωρισμού. Εξάλλου αν το καλοσκεφτούμε, ακόμα κι αν δε χωρίσει ένα ζευγάρι σε μια τέτοια σχέση, δεν είναι και η ιδανική σχέση να βρεθεί κανείς, ούτε για τον ένα  μα ούτε και για τον άλλο. Ναι στις διαφωνίες, μέσα σε σωστά πλαίσια όμως.

2. Προσέχουν να μην προδώσουν και χάσουν την εμπιστοσύνη που έχουν ο ένας για τον άλλο.

Η σχέση χωρίς εμπιστοσύνη είναι όχι μόνο αδύνατη μακροπρόθεσμα μα έχει αποδειχτεί πως είναι κυριολεκτικά και ανθυγιεινή από το στρες που προκαλεί. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι πολύτιμο και ανεκτίμητο σε μια σχέση, χτίζεται καθημερινά και μπορεί όμως να γκρεμιστεί από την απερισκεψία μας στιγμής. Κάθε ευτυχισμένο ζευγάρι γνωρίζει πολύ καλά πως η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα βασικά θεμέλια της ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης που απολαμβάνουν και φροντίζουν να μην την χάσουν.

3. Δεν χρησιμοποιούν ποτέ το σεξ σαν όπλο στους τσακωμούς τους

Το να χρησιμοποιούμε το σεξ ως μοχλό εκβιαστικής πίεσης για να περάσει το «δικό μας» είτε έχουμε δίκιο στην όποια διαφωνία είτε όχι, υποβιβάζει τόσο τη σχέση μας όσο και τον εαυτό μας και δημιουργεί τέτοια πικρία και απόσταση που δύσκολα μετά διορθώνεται. Μερικά πράγματα είναι ιερά και δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

4. Δεν δημιουργούν συναισθηματική απόσταση ο ένας από τον άλλο

Σίγουρα σε κάθε τσακωμό κάποια από τις δύο πλευρές η ακόμα και οι δύο μπορεί μετά να θέλει το χρόνο της για να ηρεμήσει. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο η εκβιαστική χρήση του συναισθηματικού τοίχου, όπου επίτηδες κρατάμε τον άλλο σε μια ψυχρή συναισθηματική απόσταση με απώτερο στόχο να νιώσει τόσο άσχημα ώστε να αναγκαστεί να υποχωρήσει στο οτιδήποτε προξένησε κάποιον τσακωμό.

Σε μια σχέση είναι φυσιολογικό άλλες φορές να νιώθουμε τόσο κοντά σαν να είμαστε ένα ο ένας με τον άλλο, και άλλες φορές να μη νιώθουμε όχι και τόσο κοντά. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο να ορθώνουμε επίτηδες τοίχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά αυτό δημιουργεί αποστασιοποίηση και κλονίζει από τα θεμέλια και από κάθε άποψη τη σχέση. Μετά από κάθε τσακωμό πρέπει και οι δύο πλευρές να φροντίζουν ώστε να πλησιάζουν ξανά ο ένας τον άλλο διαφορετικά αν πάντα μένει μόνο ο ένας να προσπαθεί, τότε ο άλλος είτε εσκεμμένα είτε όχι στέλνει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα το οποίο μοιραία κάποια στιγμή θα εμπεδωθεί στη σχέση...

Συχνά ενώ αγαπάμε τη σχέση μας, τείνουμε να φερόμαστε με τρόπο που δεν αρμόζει στα συναισθήματα που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον. Ας έχουμε κατά νου λοιπόν πως ακόμα και η καλύτερη σχέση χρειάζεται επιφυλακή, κι ας φροντίσουμε να μη πέσουμε στις παραπάνω παγίδες για να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε πάντα μια χαρούμενη και υγιή σχέση με τον άνθρωπο που αγαπάμε.


Post a Comment

0 Comments