Η Apple δέχεται έντονη κριτική για το εργοστάσιο του iPhone

Foxconn το εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα
Σύμφωνα με αναφορές οι εργάτες της Foxconn δεν λαμβάνουν τα μπόνους που τους αναλογούν, ενώ αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες και την ίδια στιγμή περισσότεροι από 10% των εργαζομένων δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι αλλά εργάζονται με σύμβαση εργασίας.

Ο νόμος στην Κίνα ορίζει πως οι υπάλληλοι που δεν είναι μόνιμοι μπορούν να απαρτίζουν το πολύ μέχρι το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων. Η Apple παραδέχτηκε πως ο αριθμός των μη μόνιμων υπαλλήλων ξεπέρασε τον επιτρεπόμενο αριθμό, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ο οργανισμός εργατικού ελέγχου Κίνας (China Labor Watch) ισχυρίζεται πως ένα μέλος της ομάδας έχει περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια στο εργοστάσιο Zhengzhou και πως πάνω από το μισό προσωπικό απαρτίζεται από υπαλλήλους που δεν είναι μόνιμοι, κάποιοι από αυτούς είναι απλοί φοιτητές και δεν λαμβάνουν τα μπόνους που τους αναλογούν και που τους είχαν υποσχεθεί από την εργοδοσία.

Η Apple εξέδωσε ανακοίνωση βάση της οποίας αναφέρει «Επιβεβαιώσαμε πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν αποζημιωθεί κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένου και των υπερωριών και των μπόνους , κάθε υπερωρία ήταν εθελοντική και δεν βρέθηκαν στοιχεία υποχρεωτικής εργασίας».

Η Foxconn κατασκευάζει τις κινητές τηλεφωνικές συσκευές iPhone καθώς επίσης και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές άλλων εταιρειών.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο παραγωγής iPhone έχει κάνει το γύρο της Κίνας μέσω της διάσημης στην Κίνα πλατφόρμα Weibo. Πολλοί Κινέζοι θεωρούν πως η ευθύνη είναι της Apple και όχι της Foxconn, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν υπεύθυνη την Κινέζικη εργασιακή νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα υπάρχει καμπάνια που προσκαλεί τους Κινέζους να αγοράζουν εγχώρια προϊόντα, όμως σύμφωνα με αναφορές οι περισσότεροι στην Κίνα προτιμούν να αγοράσουν έτσι κι αλλιώς συσκευή Huawei που είναι 100% Κινέζικο προϊόν.

Post a Comment

0 Comments