Πως είναι μια υγιής σχέση

Όταν η σχέση είναι υγιής και την φροντίζουμε δεν το νιώθουμε αγγαρεία, αλλά σαν να ποτίζουμε ένα λουλούδι που ανθίζει
Πότε μια σχέση είναι υγιής και πότε όχι;

Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που θα μας δώσουν να καταλάβουμε αν η σχέση μας είναι σε σωστό μονοπάτι ή αν ήρθε η ώρα να χωρίσουμε και να ψάξουμε να βρούμε αλλού τον άνθρωπο μας;

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας σωστής σχέσης:

Όλες οι σχέσεις δεν είναι ίδιες όμως μια υγιής σχέση υπάρχει όταν δύο άνθρωποι δημιουργήσουν ένα δεσμό μεταξύ τους ο οποίος βασίζετε στα παρακάτω:

Αμοιβαίο Σεβασμό
Ο σεβασμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σχέσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να νιώθουν και τα δύο μέρη μιας σχέσης πως ο σύντροφος εκτιμάει τις αξίες, τις πεποιθήσεις και την προσωπικότητα του. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει κομπλιμέντα του ενός προς τον άλλο, όπως για παράδειγμα για την εργασία του, και σεβασμό των ορίων του χωρίς αρνητικά σχόλια που προσβάλλουν και στεναχωρούν. Υπάρχει πάντα και όμορφος τρόπος αν θέλουμε να επικοινωνήσουμε κάτι που μας προβληματίζει.

Εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον
Η εμπιστοσύνη ως γνωστό παίρνει χρόνο να χτιστεί αλλά μπορεί να γκρεμιστεί μέσα σε μια στιγμή και δύσκολα πολύ μετά επανακτάται και θα πάρει πολύ χρόνο. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό και απαραίτητο συστατικό κάθε υγιούς σχέσης. Εμπιστοσύνη σημαίνει πως οι 2 σύντροφοι είναι απόλυτα σίγουροι πως ο άλλος δε θα κάνει κάτι που θα τους πληγώσει ή θα τους προδώσει. Αυτό σημαίνει πως και ο άντρας και η γυναίκα θα μπορούν να  κάνουν και πράγματα χωρίς να είναι συνέχεια ο ένας με τον άλλο χωρίς το φόβο και την ανησυχία ενδεχόμενης απιστίας. Σημαίνει επίσης πως μπορούν να επισκεφτούν ένα φίλο η μια φίλη αντίστοιχα, η να ανταλλάσσουν φιλικά μηνύματα στο κινητό. χωρίς ο άλλος να  κάνει αναπάντεχους ελέγχους σε τακτικά διαστήματα για να διαπιστώσει αν τον κοροϊδεύουμε ή όχι.


Ειλικρίνεια
Ειλικρίνεια σημαίνει να είμαστε αληθινοί και ανοιχτοί με τον/την σύντροφο μας και προϋποθετει να νιώθουμε την ασφάλεια να μοιραστούμε τα πάντα μαζί τους. Σε μια υγιή σχέση μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς το φόβο πως θα μας κριτικάρει η θα μας αποπάρει ο άλλος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως ότι και να πούμε ο ένας στον άλλο θα αρέσει, αλλά πάντως θα πρέπει να ανταπόκριση του άλλου μετρημένη και με κατανόηση. Έτσι μπορούν και οι δύο να μοιράζονται με ειλικρίνεια και χωρίς δεύτερη σκέψη τα θέλω τους και τις σκέψεις τους, άλλωστε αυτό σημαίνει αληθινή σχέση με τον/την παρτενέρ μας.


Υποστήριξη
Σε μια υγιή σχέση ο ένας είναι το στήριγμα του άλλο. Και οι δύο μαζί μια ομάδα και όχι μια μονάδα, μια γροθιά και όχι 2 δάχτυλα ξεχωριστά. Θα το λέγαμε με άλλα λόγια και αξιοπιστία. Σαν παράδειγμα σε μια σωστή σχέση, σε ενδεχόμενη διαφωνία ο ένας δεν θα διαλέξει να αντιπαρατεθεί με τον άλλο επιλέγοντας να υπερασπιστεί το «αντίπαλο στρατόπεδο» αλλά ακόμα κι αν διαφωνεί με τον άλλο θα προσπαθήσει από την πλευρά του άλλου να του δείξει το σκεπτικό του από μια οπτική γωνία που ο άλλος ενδεχομένως δεν έχει αντιληφθεί. Αλλά πάντως με την αίσθηση και συμπεριφορά πως είναι σύμμαχοι στο ίδιο στρατόπεδο σε ότι κι αν συμβεί και πως πάντα μπορεί να υπολογίζει ο  ένας στον άλλο. Υποστήριξη σημαίνει και πράξεις όχι μόνο λόγια, μια από τις πιο αυτονόητες όσο και σημαντικές πράξεις είναι το να είναι πιστός ο ένας προς τον άλλο.

Ισότητα - Διαφορετικότητα
Ισότητα δεν σημαίνει πως είμαστε ίδιοι και όμοιοι. Σημαίνει με λίγα λόγια πως και στα δύο μέλη μιας σχέσης αντιστοιχούν οι ίδιες αρμοδιότητες και προσπάθειες για την ευημερία της σχέσης. Θα πρέπει και οι δύο να νιώθουν ισότιμοι στην πορεία της  σχέσεις και στις αποφάσεις που αφορούν την πορεία στην ζωή και στη σχέση αυτή. Παράλληλα θα πρέπει να μπορούν και οι δύο να υπάρξουν σε στιγμές αυτόνομα ο ένας χωρίς τον άλλο όπως για παράδειγμα να μπορούν να διαθέσουν και κάποιο χρόνο για τους φίλους τους χωρίς να είναι απαραίτητα προσκολλημένοι 24 ώρες το 24ωρο ο ένας με τον άλλο.

Κατανόηση.
Η αίσθηση πως ο άλλος σε νιώθει και σε υπολογίζει είναι μοναδική και τη συναντάμε μόνο σε πραγματικά καλές σχέσεις που μας κάνουν να νιώθουμε πως ο άλλος πραγματικά μας υπολογίζει και μας σκέφτεται σε ότι κι αν κάνει και σε ότι κι αν κάνουμε.

Υπευθυνότητα
Το γεγονός οτι είμαστε ζευγάρι δε σημαίνει πως παύει η προσωπική ευθύνη. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λόγια του. Θα πρέπει και οι δύο να παίρνουν τα μερίδια ευθύνης που τους αναλογούν τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε πράγματα που πληγώνουν τον άλλο, κι αν αυτό συμβεί, να αναλάβουμε την ευθύνη του σφάλματος μας και να ζητήσουμε ειλικρινή συγνώμη.

Οικειότητα
Ενώ είναι όμορφο να διατηρούμε σε κάποιο βαθμό και το λεγόμενο «μυστήριο» σε μια σχέση, εξίσου σημαντικό είναι να νιώθουμε οικεία με το σύντροφο που επιλέξαμε να περάσουμε μαζί το υπόλοιπο της ζωής μας, αλλιώς ποιο το νόημα αν δε μπορεί να μοιραστεί ο ένας με τον άλλο τις μικρές καθημερινές ομορφιές της ζωής άνετα και χωρίς δεύτερη σκέψη; Σαν παράδειγμα ακόμα και στο σεξ θα πρέπει να υπάρχει η οικειότητα και από τις δύο πλευρές τόσο για να το προτείνει ο ένας στον άλλο και να το ξεκινήσει, όσο και για να το αναβάλει αν δεν είναι κατάλληλη μέρα η στιγμή. 

Τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ίσως σαν φαίνονται αυτονόητα και πράγματι είναι. όμως είναι σημαντικό να τα έχουμε στο μυαλό μας και να φροντίζουμε πως δε λείπουν από τη σχέση μας , αφού και αυτή  θέλει φροντίδα όπως ένα λουλούδι για να ανθίσει. Μια υγιής σχέση σίγουρα δε μας κάνει να νιώθουμε πως είναι αγγαρεία να την φροντίζουμε αλλά χαρά μας καθώς προσδοκούμε να την βλέπουμε μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο να ανθίζει!

Post a Comment

0 Comments