Τέλος κρίσης με άρση των Capital Controls και ιστορικό ρεκόρ απόδοσης ομολόγων!


Είναι γεγονός. Ύστερα από δέκα χρόνια, δέκα ματωμένα - κυριολεκτικά και μεταφορικά - χρόνια, επίσημα η χώρα μας η Ελλάδα είναι εκτός οικονομικής κρίσης. Ο αργός, αυτοκαταστροφικός και εφιαλτικός δρόμος προς τον πάτο αποτελεί παρελθόν. Αποφύγαμε εν τέλη έναν οικονομικό τιτανικό, και αφού κινδυνέψαμε αρκετές φορές με διαφορετικούς συνδυασμούς καπετάνιων και πληρωμάτων να βουλιάξουμε στην οικονομική τρικυμία, τελικά όλοι μαζί με μια φωνή κάνουμε κουπί και οδηγούμε το πλοίο που λέγεται Ελλάδα σε ήρεμα καταγάλανα νερά.

Δεν είναι τυχαίο που η κρίση πιο συγκεκριμένα λεγόταν «κρίση χρέους της Ελλάδας» που σήμαινε πως δεν υπήρχε άνθρωπος στην γη που να πιστεύει πως η Ελλάδα έτσι όπως πήγαινε - ξοδεύοντας περισσότερα από όσα παράγει - θα κατάφερνε να κρατηθεί στην επιφάνεια και να ξεχρεώσει τους δανειστές της. Έτσι τα επιτόκια δανεισμού είχαν εκτοξευτεί σε απαγορευτικά επίπεδα με αποτέλεσμα η χώρα μας να ζητήσει ικέτης την βοήθεια της Ευρωπαικής ένωσης για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της.

Ως ευρηματικοί Έλληνες προσπαθήσαμε να αποφύγουμε σβέλτα και με τσαχπινιά την κρίση με διάφορους «εύκολους» τρόπους. Πιο πρόσφατα ήρθαμε σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτούς στους οποίους απευθυνθήκαμε για να μας βοηθήσουν, και απειλήσαμε πως αν δε μας χαρίσουν τα χρέη, θα κρατήσουμε την αναπνοή μας κι αν πεθάνουμε θα τους πάρουμε κι αυτούς μαζί μας. Παίξαμε και χάσαμε - δε βαριέσαι, λίγα χρόνια κρίσης παραπάνω.  Σημασία έχει πως σας λαός βάλαμε μυαλό και σε σημαντικό βαθμό καταλάβαμε πως όλοι μας είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο. Δε γίνεται να ναυαγήσουν οι μισή και οι άλλοι μισή να την βγάλουν ζάχαρη. Τέρμα τα ψέματα.

Μαζί με την άρση των capital controls, ήρθε και ένα ακόμα θετικό νέο που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης χρέους για την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έκαναν χθες αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών αγγίζοντας το 1,9% , πράγμα που σημαίνει πως πλέον μπορούμε να δανειζόμαστε απευθείας από την αγορά χωρίς πρόσθετα μνημόνια με επιτόκιο ακόμα χαμηλότερο από αυτό που δανειζόμασταν πριν την κρίση. Σίγουρα αυτό σε κάποιο βαθμό οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια σε όλο τον κόσμο που εν μέρη συμπαρασύρουν και αυτά στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως επιτέλους σαν χώρα κάτι κάναμε καλά και πλέον πορευόμαστε σωστά. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, πως επιτέλους βλέπουμε φως στο τούνελ και ξέρουμε πως αν συνεχίσουμε έτσι, μέρα με την μέρα με την ανοδική πορεία της χώρας, θα έχουμε ανοδική πορεία και ολοι εμείς μαζί, και το σημαντικότερο: ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Μπράβο μας λοιπόν, εύχομαι να μη μας διχάσουνε ξανά ποτέ με φρούδες ελπίδες και εύκολες λύσεις, και μας εύχομαι καλή νέα αρχή και καλό ταξίδι!


Post a Comment

0 Comments