Συμβουλές για πετυχημένη σχέση

Η αγάπη και ο έρωτας είναι αναμφίβολα από τις πιο σημαντικές πλευρές της ζωής. Η αγάπη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε μια σχέση αλλά από μόνη της δεν είναι αρκεί για να εξασφαλίσει μια πετυχημένη και ευτυχισμένη σχέση.

Σε ένα ζευγάρι , το να γίνουν έμπιστοι και αγαπημένοι σύντροφοι ο ένας για τον άλλο είναι μια πορεία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως κάποιος μπορεί να ακολουθήσει αυτή την πορεία που οδηγεί σε μια ευτυχισμένη και αρμονική σχέση.

1. Οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους
Ακόμα και οι μεγαλύτεροι έρωτες έχουν τις καλές και τις κακές τους ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας καθημερινά. Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και σε απογοητεύσεις, και να χρησιμοποιήσουμε και τις αρνητικές στιγμές ώς ευκαιρίες για να μάθουμε το σύντροφο μας ακόμα καλύτερα και να του δώσουμε την ευκαιρία να μας γνωρίσει κι εκείνος (η εκείνη) ακόμα παραπάνω. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σχέσεις από απόσταση. Η απόσταση είναι δυνατόν να δημιουργήσει προστριβές. Η θετική στάση και συμπεριφορά στις όποιες προστριβές δημιουργούνται θα οδηγήσει τη σχέση σε πιο χαρούμενα μονοπάτια και στιγμές.

2. Κατανόηση , αποδοχή και εκτίμηση
Βεβαιωθείτε πως αφιερώνεται χρόνο και προσπάθεια ώστε να κατανοήσετε καλύτερα το σύντροφό σας.  Φροντίστε να μάθετε τί αρέσει στον άλλο, και έχετε παράλληλα κατά νου πως οι προτιμήσεις ενδεχομένως να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Αποδεχτείτε ο ένας τον άλλο και εκτιμήστε τις ενέργειες τους. Δύο από τα κυριότερα συστατικά μιας πετυχημένης σχέσεις είναι η αποδοχή και η εκτίμηση.  Ως παράδειγμα, δε μπορούμε να φερθούμε σε ένα ψάρι σαν να είναι σκύλος ούτε και να περιμένουμε να αλλάξει είδος κάποια στιγμή στη ζωή του. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλο για αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι για αυτό που θα θέλαμε να είμαστε εμείς η ο άλλος.  Το σωστό είναι να αποδεχόμαστε τον άλλο χωρίς προστριβές όπως ακριβώς είναι με τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του.

3. Δώστε έμφαση στο «εμείς» όχι στο «εσύ» ή στο «εγώ»
Με αυτό εννοούμε την γενικότερη στάση στην σχέση. Όταν αναφέρεστε σε εσάς ή στο σύντροφο σας με τον όρο «εμείς», έμμεσα περνάτε το μήνυμα πως οι δύο σας μαζί αποτελείτε μια ενιαία οντότητα. Τόσο με τη γενικότερη συμπεριφορά μας όσο και με τέτοιες απλές λέξεις, ενισχύουμε το δεσμό με το σύντροφο μας ακόμα και όταν δεν είναι παρόν. Το «εμείς» είναι στάση ζωής και έρευνες δείχνουν πως τα μέλη σχέσεων που χρησιμοποιούν το «εμείς» περισσότερο από το «εγώ» και «εσύ» τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα.

4. Εκτίμηση
Όταν εκτιμάμε αυτά που λέει και κάνει ο σύντροφος μας, τότε είναι βέβαιο πως η σχέση θα ανθίσει. Η εκτίμηση μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και μας κάνει να εστιάζουμε στα θετικά της σχέσης μας. Όταν νιώθουμε εκτίμηση φυσικό είναι να μεταδίδουμε αυτή την εκτίμηση ο ένας προς τον άλλο, κάτι που έχει ως επακόλουθο την θετική ανατροφοδότηση της σχέσης. Αυτό βοηθάει στο να αποφύγουμε αρνητικές προστριβές από καθημερινή αρνητική ρουτίνα και στην μακροημέρευση της σχέσης.  αναζωογονούμε τη σχέση, εξερευνούμε νέους χώρους και εμπειρίες μαζί, δοκιμάζουμε νέες δραστηριότητες, κάνουμε μαζί νέες γνωριμίες και γενικότερα με τον άνθρωπο που εκτιμάμε και θέλουμε να μοιραζόμαστε την ζωή, δε χάνουμε την ευκαιρία με λόγια και στις πράξεις καθημερινά να δείχνουμε την εκτίμηση μας.

5. Στοργή
Ν είμαστε στοργικοί και φυσικοί με το σύντροφο μας, να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλο, να φιλάμε, να αγκαλιάζουμε ακόμα και το ξύσιμο της πλάτης εκδηλώνει με τον πλέον φυσικό τρόπο συντοφικότητα και αγάπη. Δείχνει το ενδιαφέρον που έχει ο ένας για τον άλλον.  Σύμφωνα με έρευνες, η εκδήλωση στοργής, αυξάνει την έκκριση των αισθητικών ορμονών, κάτι το οποίο βελτιώνει τη διάθεση και λυτρώνει από το άγχος.

5. Υποστήριξη
Καθώς κανένας μας δεν είναι τέλειος και όλοι μας κάνουμε λάθη, η σχέση θα είναι πολύ καλύτερη όταν αντιμετωπίζουμε τα λάθη που κάνει ο/η σύντροφος μας με θετικό πρίσμα και με θετική συναισθηματική υποστήριξη.  Είναι συνηθισμένο και εύκολο να δίνουμε βάση στα αρνητικά που μας συμβαίνουν, αλλά θα ήταν καλό να συζητάμε με το σύντροφο μας και για τα θετικά και αντί για παρατηρήσεις να δίνουμε και σ συγχαρητήρια για τα θετικά του.

6. Κοινοί στόχοι
Όταν εργαζόμαστε μαζί με το άλλο μας μισό για την επίτευξη κοινών στόχων,  νιώθουμε ακόμα πιο κοντά ο ένας με τον άλλο και εργαζόμαστε αρμονικά για την επίτευξη τους. Για παράδειγμα είναι πολύ όμορφο να έχουμε ως κοινό στόχο την οικονομία χρημάτων για διακοπές σε μια τοποθεσία που και οι 2 θέλουμε πολύ να πάμε  μαζί, και να εργαζόμαστε όλο το χρόνο ομαδικά για να το καταφέρουμε, έχοντας και οι 2 στην άκρη του μυαλού μας το στόχο να βρεθούμε μαζί στο μέρος αυτό το καλοκαίρι και να μοιραστούμε μαζί την επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλαμε όλο το χρόνο. Τι πιο όμορφο και θετικό για μια σχέση;

7. Επικοινωνία
Τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα , η επικοινωνία είναι μια έμφυτη ανάγκη αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για μια πετυχημένη σχέση. Ακούγεται εύκολο και απλό, αλλά είναι τα φαινομενικά εύκολα και απλά πράγματα στη ζωή που σε μια σχέση που δε πάει καλά αποτυγχάνουν. Υπάρχουν διάφορες μορφές επικοινωνίας, είναι ο προφορικός λόγος, είναι ο γραπτός με ένα μήνυμα στο viber, είναι μια εκόνα, είναι ένα άγγιγμα, είναι όχι μόνο αυτό που λέμε αλλά και ο τρόπος που το λέμε. Προτιμήστε να έχετε θετική επικοινωνία με θετικό τρόπο και θετικά εννοούμε να μιλάτε για παράδειγμα θετικά για κάτι που σας αρέσει και θ α θέλατε, παρά αρνητικά και με αρνητικό ύφος για κάτι που δε σας αρέσει. Για κάθε τι που θέλουμε να επικοινωνήσουμε υπάρχει ο θετικός και ο αρνητικός τρόπος. Στην ουσία μικρές καθημερινές λεπτομέρειες όπως ο τρόπος επικοινωνίας είναι που κάνουν τη διαφορά σε μια σχέση. Ας επιλέξουμε αυτή να είναι θετική ώστε να είναι θετική και η σχέση μας!


Post a Comment

0 Comments