Πως να κερδίζεις κάθε καβγά και διαφωνία σε μια σχέση

Πως να κερδίζεις όλους τους καβγάδες κάθε φορά

Πανέμορφα πλάσματα - άσχημο θέαμα

Δεν είναι Clickbate (παραπλανητικός τίτλος) όμως σίγουρα δε σε ενδιαφέρει να κερδίζεις σε κάθε καβγά με τον/την σύντροφο σου και να τον ταπεινώνεις ώστε να το βουλώνει και να κάθεται σε μια γωνία αμίλητος(η) και εξευτελισμένος(η) να αναλογίζεται την ανωτερότητα σου και να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν κάθε φορά που διαφωνείτε σε κάτι να έχεις πάντα εσύ δίκιο.

Σε ενδιαφέρει όμως να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερους καβγάδες και πάντως μετά από κάθε διαφωνία να νιώθεις πιο  κοντά με τον άλλο και πως σε καταλαβαίνει πάνω στο θέμα που ξεκίνησε η διαφωνία. Η έστω οτι προσπαθεί και θέλει να σε καταλάβει.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό ακόμα και στην καλύτερη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, είτε ερωτική είτε ακόμα και φιλική να υπάρχουν ενίοτε διαφωνίες. Άλλωστε αν συμφωνούσαμε στα πάντα, ειλικρινά νομίζω πως κάποια στιγμή θα καταντούσε βαρετό. Οι διαφορετικές απόψεις είναι ευκαιρία να κάνουμε διάλογο, να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και τον τρόπο σκέψης του, και να δούμε κάποια πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία που ίσως και να μην είχαμε ποτέ φανταστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολόγους σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων, ο τρόπος με τον οποίο ένα ζευγάρι διαχειρίζεται τις διαφωνίες του, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το αν σε βάθος χρόνου θα ευδοκιμήσει η όχι η σχέση.

Από έναν καβγά κανένας ποτέ δε βγαίνει κερδισμένος.

Ακόμα κι αν θες να χωρίσεις! Σκέψου το. Πόσο μάλλον αν ενδιαφέρεσαι για αυτό τον άνθρωπο και θέλεις να είσαι καλά μαζί του. Από έναν καβγά, και τα δύο μέλη μιας σχέσης βγαίνουν σχεδόν πάντα πληγωμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι και αποστασιοποιημένοι από μια σχέση με έναν άνθρωπο που ο τσακωμός μας κάνει να νιώθουμε πως δε μας σέβεται και δε μας καταλαβαίνει.

Ο μόνος αληθινός τρόπος να μη χάσεις ποτέ σε καβγά 

Πρόσεχουμε τι λέμε για να μη τσακωθούμε:

Ο μόνος τρόπος να μη χάσεις ποτέ σε καβγά είναι να τον αποφύγεις. Είναι εύκολο όταν είμαστε φορτισμένοι συναισθηματικά και νιώθουμε οτι ο άλλος είναι αδιάφορος και δε μας καταλαβαίνει να παραφερθούμε, όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας οτι η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Δε πρέπει να λέμε πράγματα για τα οποία μετά μπορεί να μετανιώσουμε. Ακόμα κι αν μετά ζητήσουμε ειλικρινά συγνώμη, είναι ανθρώπινο ο άλλος να πικραίνεται ακόμα κι αν μας συγχωρέσει. Ιδιαίτερα αν χάνουμε συχνά την ψυχραιμία μας και αυτό είναι κάτι επαναλαμβανόμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα σχέσεων, ο χρυσός κανόνας για μια υγιή σχέση είναι πως όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να το επικοινωνούμε στο σύντροφο μας χωρίς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του. Για παράδειγμα αν με ενοχλεί μια συνήθεια του δε θα του πω, είσαι αδιάφορος, θα του πω οτι η συμπεριφορά του αυτή με κάνει να νιώθω σαν να μην ενδιαφέρεται για μένα.  Όταν αρχίζουν οι χαρακτηρισμοί του ενός προς τον άλλο, το καράβι της σχέσης έχει ήδη αρχίσει να ναυαγεί.  Πολλά μπορούν να πάνε στραβά μέσα στην καθημερινότητα μιας σχέσης και είναι αν θες μέσα στη ζωή, όμως σαν πεθάνει ο σεβασμός, αρχίζει να πεθαίνει και η σχέση.

Προσέχουμε πως μιλάμε για να αποφύγουμε τον τσακωμό

Το 90% των καβγάδων θα τους αποφύγετε εγγυημένα αν φροντίσετε να μην ανεβάζετε τον τόνο της φωνής σας. Αν δεν είστε εσείς που ανεβάζετε τον τόνο αλλά το έτερον ήμισυ, τότε όταν ηρεμήσουν τα πνέυματα μιλήστε και κάντε συμφωνία και οι δύο μαζί να μην ανεβάζει ο ένας τον τόνο της φωνής του στον άλλο. Είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή ένας από τους δύο κάποια στιγμή θα ξεχαστεί και θα ξεφύγει. Χρειάζεται νηφαλιότητα να διατηρήσουμε την  ψυχραιμία μας και να υπενθυμίσουμε με όμορφο και όχι ειρωνικό τρόπο ότι ανέβασε τον τόνο της φωνής.  Αν το πεις ειρωνικά είναι σαν να λες τον άλλο βλάκα και να ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Αν το πεις με αγάπη και γλυκά, είναι ότι πιο αφοπλιστικό. Σαν να έρχεται ο άλλος κατά πάνω σου με μπαζούκας κι εσύ να σηκώνεις ψηλά τα χέρια με χαμόγελο και να λες lets make love not war!  Αρνήσου τον καβγά! Αν παρόλα αυτά έχει ξεφύγει και δεν λέει να τηρήσει την συμφωνία, πρότεινε να συνεχιστεί ο διάλογος αργότερα σε πιο ήρεμο τόνο. Και αφού έχει ηρεμήσει, ρώτησε τον (την) τι μπορείς να κάνεις από την πλευρά σου για να βοηθηθεί να μην ανεβάσει ξανά τον τόνο της φωνής του.

Αν αποφύγουμε το ανέβασμα της έντασης της φωνής, έχουμε αποφύγει πάνω από το 50% των αρνητικών επιπτώσεων ενός καβγά. Οι φωνές είναι ένας ανατροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος αρνητικής ψυχολογίας που συμφέρει και τους δύο σας να αποφύγετε πάση θυσία. Όταν υπάρχει θέληση, σιγά σιγά αλλάζουν και οι πιο κακές συνήθειες. Το άλλο 50% των αρνητικών επιπτώσεων ενός καβγά είναι αυτές που πηγάζουν από αυτά που λέγονται και εκτοξεύονται με στόχο να πληγώσει ο ένας τον άλλο. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται. Και είναι κάτι που πρέπει και από τις δύο πλευρές να γίνει αντιληπτό πως πληγώνει και τη σχέση σας και πως αν συμβαίνει θα πρέπει να σταματήσει. Εξάλλου ότι σπέρνεις θερίζεις...

Πως να ακούμε με κατανόηση ώστε να αποφύγουμε τους τσακωμούς ως ζευγάρι

Σε μια έντονη διαφωνία, έρχονται στιγμές που νιώθουμε απόγνωση και νεύρα και πως η άλλη πλευρά δεν μας καταλαβαίνει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως και η άλλη πλευρά εκείνη τη στιγμή θεωρεί ακριβώς το ίδιο για εμάς. Είναι ο ορισμός της παρεξήγησης. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην υψώσουμε τόνους και να δώσουμε χρόνο στον άλλο να μας επικοινωνήσει αυτό που έχει να μας πει χωρίς να διακόπτουμε και δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον προσπαθώντας ειλικρινά να κατανοήσουμε αυτό που προσπαθεί να μας πει.  Είτε συμφωνούμε είτε όχι, περνάμε το μήνυμα οτι ενδιαφερόμαστε και οτι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καταλάβουμε την άποψη του επί του θέματος. Εξίσου σημαντικό φυσικά να συμβαίνει αυτό και από τις δύο πλευρές. 

Με αυτές τις απλές συμβουλές όχι μόνο θα αποφύγετε τους τσακωμούς άμεσα, αλλά σιγά σιγά μέσω των διαφωνιών θα χτίσετε μια ακόμα πιο καλή σχέση και θα νιώθετε κάθε φορά πως είστε ακόμα πιο κοντά ο ένας με τον άλλο!

Post a Comment

0 Comments