Ο σκύλος μας μοιάζει πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε

Για όσους από εμάς έχουμε σκύλο, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός οτι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, συχνά συμπεριφέρεται περισσότερο σαν άνθρωπος παρά σαν σκύλος.

Σύμφωνα με έρευνες ο σκύλος μπορεί να διαβάσει εκφράσεις προσώπου, να εκδηλώσει ζήλια, να επιδείξει εμπάθεια, ακόμα και να βλέπει η να ακούει τηλεόραση. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα έχουν αποκομίσει από την εξέλιξη τους από το λύκο, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν.

Πιο συγκεκριμένα, το να εστιάζουν σε εμάς, να τα πηγαίνουν καλά με εμάς και το να μας ανέχονται, έχει οδηγήσει σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία συχνά καθρεφτίζουν την συμπεριφορά του ανθρώπου.

Σκύλος που παρακολουθεί


Η κοινωνική παρακολούθηση, η με άλλα λόγια το να παρατηρεί ο άνθρωπος άλλους ανθρώπους, είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνικής πλευράς του ανθρώπου. Κάτι που του επιτρέπει να δει ποιος είναι καλός και ποιος είναι κακός.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Συμπεριφορά Ζώων, το σκυλιά επίσης παρατηρούν.  Συγκεκριμένα σε μια μελέτη, έγινε δοκιμή σε 54 σκύλους όπου ο καθένας παρατηρούσε τους κηδεμόνες του να προσπαθούν να πιάσουν ένα αντικέιμενο από ένα κοντέινερ. Τα σκυλιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Σε μία ομάδα που θα δεχόταν βοήθεια, σε μια που δεν θα δεχόταν και στο κοντρόλ.

Στην ομάδα που θα δεχόταν βοήθεια, ο κηδεμόνας ζήτησε βοήθεια από άλλο άτομο, το οποίο δέχτηκε να βοηθήσει και κράταγε το κοντέινερ ώστε να πιάσει το αντικείμενο ο κηδεμόνας του σκύλου.

Στην ομάδα που δε θα είχε βοήθεια, ο κηδεμόνας ζήτησε την βοήθεια ενός ατόμου το οποίο του γύρισε την πλάτη χωρίς να τον βοηθήσει. Τέλος, στην ομάδα του κοντρόλ το πρόσθετο άτομο γύρισε την πλάτη του χωρίς καν να του ζητηθεί βοήθεια. Σε όλες τις δοκιμές, ένα τρίτο ουδέτερο άτομο καθόταν στο δωμάτιο.

Στην ομάδα που δεν έλαβε βοήθεια, τα σκυλιά έδειξαν προτίμηση στη συμπεριφορά του ουδέτερου ατόμου, και όχι σε αυτόν που δεν βοήθησε. Όμως στην ομάδα των βοηθών, τα σκυλιά δεν έδειξαν προτίμηση ούτε σε αυτόν που βοήθησε ούτε και στον ουδέτερο παρατηρητή. Άραγε τα σκυλιά διαλέγουν πλευρές δείχνοντας αντιπάθεια προς τους ανθρώπους που είναι κακοί με τους κηδεμόνες τους;

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά σε μωρά και σε πιθήκους.

Ακολουθούν την ματιά μας

Αυτό το φαινόμενο, να κοιτάει κάποιος ερευνητικά για να δει που κοιτάει ο άλλος, έχει παρατηρηθεί εκτός από τους ανθρώπους φυσικά, και σε δελφίνια και χιμπατζίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη φύση εξυπηρετεί στο να αντιληφθούμε άμεσους κινδύνους ή ακόμα και κάποια ωραία λιχουδιά.

Τα σκυλιά επίσης ακολουθούν τη ματιά μας, εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι, πως περισσότερο το κάνουν σκυλιά μη εκπαιδευμένα. Τα εκπαιδευμένα σκυλιά σύντομα αντί να στρέφουν το βλέμμα τους προς τη μεριά που κοιτάμε, εστιάζουν στο πρόσωπο μας, προφανώς γιατί έχουν μάθει να μας διαβάζουν πολύ καλά και να μας εμπιστεύονται.Έχουν χιούμορ

Μπορεί να μην τα ακούμε συχνά να σκάνε από τα γέλια , πολλοί ειδικοί όμως ισχυρίζονται πως τα σκυλιά έχουν αίσθηση του χιούμορ και το δείχνουν με τη γενικότερη έκφραση τους και φυσικά κουνώντας χαρούμενα την ουρά τους.

Εχουν ενσυναίσθηση ακριβώς όπως κι ο άνθρωπος
Για παράδειγμα όταν είμαστε λυπημένοι συχνά θα έρθουν να μας παρηγορήσουν, ενώ αντίστροφα όταν γελάμε και ακουγόμαστε χαρούμενοι με κάτι, θα έχουν κι εκείνα την ίδια διάθεση, πολύ συγνά θα μας πλησιάσουν χαρούμενα να δούνε τι είναι εκείνο που μας έκανε χαρούμενους και να γελάμε.

Πάντως όσο οι επιστήμονες ερευνούν το σκύλο, τόσο μεγαλύτερες ενδείξεις βρίσκουν πως αυτή η πολυετής σχέση μας, έχει φέρει πολύ πιο κοντά το ανθρώπινο είδος με το σκύλο παρά με οποιοδήποτε άλλο ζώο στον πλανήτη.

Post a Comment

0 Comments