Μηχανισμός των Αντικυθήρων - ο πρώτος πλανητικός υπολογιστής στην Ανθρωπότητα


Πρόκειται για μια θαυμάσια αρχαιολογική ανακάλυψη, αφού μας αποκάλυψε έναν υπολογιστή πέρα από κάθε φαντασία, κατασκευασμένο από αρχαίους Έλληνες ένας μηχανισμός υπολογισμών πλανητικών τροχιών που ήταν τόσο σαν κατασκευή όσο και σαν σκέψη, πολύ μα πάρα πολύ μπροστά από την εποχή του (400πχ). 

Ο μηχανισμός είναι άγνωστο σε ποιο ακριβώς μέρος της Ελλάδας κατασκευάστηκε, όμως ο κατασκευαστής του αφού το έφτιαξε φρόντισε να το στείλει με πλοίο σε κάποιο άλλο μέρος, πιθανόν σε αγοραστή του. Αυτό έμελλε να σφραγίσει και τη μοίρα αυτής της τόσο μπροστά για την εποχή της εφεύρεσης, καθώς το πλοίο στο οποίο φορτώθηκε ο μηχανισμός ναυάγησε. Η θάλασσα κράτησε καλά κρυμμένο σα μυστικό αυτό το τεχνολογικό θαύμα της εποχής, μνημείο της εφευρετικότητας του ανθρώπου, μέχρι που ανακαλύφθηκε τυχαία σε υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες κοντά στην περιοχή των Αντικυθήρων, και από εκεί ο μηχανισμός πήρε και το όνομα του.
Σύμφωνα με την χρονολόγηση, ο μηχανισμός εφευρέθηκε και κατασκευάστηκε κατά την ρωμαική περίοδο (περίπου το 400 π.χ.) 

Η συγκλονιστική ανακάλυψη του ναυαγίου έγινε το 1900, όπου ντόπιοι σφουγγαράδες, βουτηξαν με αυτοθυσία και ενθουσιασμό για την ανακάλυψη με τον πρωτόγονο καταδυτικό εξοπλισμό της εποχής πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια στο βυθό της θάλασσας στα 70 μέτρα... Όταν ο ένας από τους δύτες αναδύθηκε και ανέφερε στον καπετάνιο πως βρήκε πολυάριθμα πανάρχαια κτερίσματα, αγαλματίδια αλόγων και σκελετούς, ο καπετάνιος υπέθεσε πως ο δύτης έπασχε από τη νόσο του δύτη και πως όλα αυτά ήταν παραισθήσεις.  Στην πραγματικότητα ο δύτης ήταν μια χαρά. Σε επόμενη κατάδυση από άλλο δύτη ένα χρόνο αργότερα, επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα, όμως ο δύτης εκείνος την μαγική κατά τα άλλα κατάδυση σε τόσο μεγάλο βάθος για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον εξοπλισμό της εποχής, δυστυχώς την πλήρωσε με τη ζωή του.

Είναι άγνωστο ποιος είναι ο εφευρέτης και κατασκευαστής αυτού του τόσο τεχνολογικά προηγουμένου μηχανισμού, όμως εικάζεται πως ίσως ήταν ο Αρχιμήδης, γνωστός στην αρχαιότητα για κατασκευές που συμπεριλάμβαναν μηχανισμούς με γρανάζια. Τραγική ειρωνία είναι το γεγονός πως η σημασία του μηχανισμού δεν έγινε παρά 75 χρόνια μετά την εύρεση του. Μέχρι τότε ήταν απλά ένα άγνωστο αρχαίο αντικείμενο.


Σήμερα ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα μνημείο για την εφευρετικότητα του ανθρώπου και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, το οποίο με τα λιγοστά μέσα εκείνης της εποχής κατάφερε και έφτιαξε τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, τόσο μπροστά τεχνολογικά από την εποχή του , που μπορούσε να υπολογίζει αυτόματα τροχιές πλανητών και ημερομηνίες. Ένα μνημείο για όλη την ανθρωπότητα.

Post a Comment

0 Comments