Η κόκκινη Αλεπού

Η πανέμορφη και ευρηματικότατη κόκκινη Αλεπού


 Οι κόκκινες αλεπούδες ζούνε σε διάφορους βιότοπους σε όλο τον πλανήτη, σε δάση, πεδιάδες, βουνά, ακόμα και σε ερήμους. Επίσης προσαρμόζονται με χαρακτηριστική άνεση και σε ανθρώπινα περιβάλλοντα όπως φάρμες, επαρχίες ακόμα και σε μεγάλες κοινότητες. Η κόκκινη αλεπού είναι γνωστή για την ευρηματικότητα της και έχει δικαιωματικά κερδίσει τον τίτλο της εξυπνάδας και πονηριάς.

Είναι ικανότατοι μοναχικοί κυνηγοί και τρέφονται με μικρά θηράματα όπως κουνέλια, τρωκτικά, πουλιά αλλά και έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τη διατροφή τους ανάλογα με τον βιότοπο τους. Συχνά θα φάνε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ακόμα και σκουλήκια και βατράχια. Κοντά στον άνθρωπο . ευρηματικές όπως είναι θα αναζητήσουν την εύκολη τροφή στα σκουπιδια αλλά και σε τροφές για κατοικίδια ζώα.

Η ουρά της εξυπηρετεί στην ενίσχυση της ισορροπίας της αλλά η χρήση της δεν περιορίζεται εκεί. Η πλούσια γούνα της ουράς της, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους ψύχους, όπου την χρησιμοποιεί για να την τυλίξει γύρω της και να ζεσταθεί σαν παλτό αλλά και σαν μαξιλάρι για να κοιμηθεί.


Εκτός από τον άνθρωπο , την κόκκινη αλεπού την κυνηγάνε και πολλά ζώα, όπως ο λύκος, τα καγιότ και ο αετός. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ εξημερωμένη με τον άνθρωπο ζει ως και 12 χρόνια, στην φύση ελεύθερη σπάνια θα ζήσει πάνω από 3 έτη.

Η αλεπού μπορεί να κάνει ως και 12 χαρακτηριστικούς ήχους με τη φωνή της. Στη φύση είναι συνέχεια σε αναζήτηση τροφής , ακόμα κι όταν είναι χορτάτη θα κυνηγήσει και θα θάψει το θήραμα της για μελλοντική χρήση. Έχει τόσο καλή ακοή που μπορεί να ακούσει ήχους από άλλα ζώα όπως το κουνέλι ακόμα και υπογείως!


Post a Comment

0 Comments