Η καμηλοπάρδαλη λαμβάνει τον τίτλο προστατευόμενου είδους

Η καμηλοπάρδαλη λαμβάνει τον τίτλο προστατευόμενου είδους για πρώτη φορά στην ιστορία της από τα Ηνωμένα Έθνη


Χάρη στην τελευταία διακήρυξη των ενωμένων εθνών που συνεδρίασαν πρόσφατα στην Γενεύη, εκατοντάδες ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση πλέον θα λαμβάνουν την σχετική προστασία.

Οι καμηλοπαρδάλεις έλαβαν για πρώτη φορά στην ιστορία διεθνή προστασία σύμφωνα με σύμβαση που υπογράφηκε ήδη από τα Ηνωμένα Έθνη για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών. Συγκεκριμένα οι καμηλοπαρδάλεις έλαβαν αναγνώριση ως ευάλωτα είδη λόγω της μείωσης που υφίσταται ο πληθυσμός τους κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Με το μέτρο αυτό υπάρχει η προσδοκία πως ο πληθυσμός τους θα ανακάμψει.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων του προγράμματος Άγριας Ζωής αναφέρει πως το συγκεκριμένο μέτρο ρίχνει μια σανίδα ζωής σε αυτό το μεγαλοπρεπές ζώο το οποίο συστηματικά και αθόρυβα εξαφανίζεται τα τελευταία χρόνια. Θεωρεί πως η λίστα με τα νέα προστατευόμενα είδη έπρεπε να είχε έρθει από καιρό, και πως θα βοηθήσει ρυθμίζοντας το εμπόριο ζώων.

Τα μέλη της συνόδου συμφώνησαν στο άμεσο μέλλον να τεθούν υπό προστασία ακόμα περισσότερα είδη, περίπου άλλα 500. Εντύπωση προκαλεί πως ανάμεσα στα είδη αυτά είναι και ο Μακκού Καρχαρίας, ένα είδος από τα αρχαιότερα στον πλανήτη.

Σαν να μην έφταναν οι παρενέργειες στο ζωικό βασίλειο από την συστηματική καταστροφή που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση στον πλανήτη, υπάρχει και το έγκλημα της άγριας πανίδας όπου ολόκληρα ζωικά είδη απειλούνται με ολική εξαφάνιση στο βωμό του κέρδους. Το θετικό είναι πως η νέα αυτή συμφωνία θα επιβάλει με νόμο εργαλεία και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την προστασία των ζώων και θα δώσει τη δυνατότητα να οδηγήσει τυχόν εγκληματίες παραβάτες στην δικαιοσύνη.
χαρακτηριστικα καμηλοπαρδαλης

Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά καμηλοπαρδάλων

Η καμηλοπάρδαλη είναι το υψηλότερο ζώο στον πλανήτη

Παρά το ύψος της μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 40 χιλιομέτρων την ώρα

Λόγω του υψηλού λαιμού της, είναι αδύνατον να σκύψει μέχρι το έδαφος χωρίς να γονατίσει , όταν για παράδειγμα θέλει να πιει νερό. 

Η καμηλοπάρδαλη κοιμάται μόλις μισή ώρα τη μέρα! Συχνά το μοιράζει αυτό μέσα στη μέρα σε αρκετούς ολιγόλεπτους ύπνους.

Μας έχει δώσει την εικόνα ενός βουβού ζώου, όπου δεν βγάζει κανέναν ήχο, κάτι που όμως δεν είναι αλήθεια. Οι καμηλοπαρδάλεις συχνά επικοινωνούν μεταξύ τους, όμως το κάνουν σε τόσο χαμηλή συχνότητα που στον άνθρωπο δεν είναι αντιληπτή. Από εκείνες πάντως ο ήχος αυτός γίνεται αντιληπτός από τεράστια απόσταση.

Το μωρό μιας καμηλοπάρδαλης είναι σε θέση να περπατήσει μόλις μια ώρα μετά τη γέννα του!

Post a Comment

0 Comments