Οι επιπτώσεις του Junk Food στην διάθεση μας


Η διατροφή ως γνωστό επηρεάζει την εμφάνιση μας, την υγεία και την ευζωία μας. Εκείνο που δεν είναι και τόσο γνωστό, ή που δεν έχουμε τόσο συνειδητοποιήσει είναι πως η διατροφή επηρεάζει και την διάθεση μας.  Κατά βάθος το γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία, και το επιβεβαιώνουν και οι σχετικές έρευνες.

Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει θυμό και σύγχυση. Όμως τις ίδιες επιπτώσεις έχει και η υπερβολική πρόσληψη κάποιων άλλων συστατικών. Η σωστή διατροφή έχει αποδειχτεί πως βοηθάει την συναισθηματική μας σταθερότητα ενώ αξιοσημείωτο είναι πως βελτιώνει και την ευστροφία μας.

Όταν λόγω κακής διατροφής τα επίπεδα της ζάχαρης ανεβαίνουν απότομα, αυτό στιγμιαία έχει ευχάριστες επιπτώσεις στην διάθεση μας καθώς βοηθάει στην έκκριση της σεροτονίνης που προκαλεί ευχαρίστηση. Όμως την απότομη άνοδο της ζάχαρης ακολουθεί και απότομη πτώση, και αυτό προκαλεί μια καταιγίδα έντονης ορμονικής αστάθειας που σαμποτάρει την διάθεση μας

Ένας ερευνητής ο Robert McCarrison διεξήγαγε ένα πείραμα για να διερευνήσει τις επιπτώσεις του Junk Food . Ταϊσε σκυλιά με Junk Food (δηλαδή με άλλα λόγια με τροφή  περιέχει τεχνητά συστατικά, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και υδρογονωμένων λιπών) και διαπίστωσε πως όσα σκυλιά έφαγαν από αυτή την τροφή ήταν ευερέθιστα, κακοδιάθετα και με την τάση να γρατζουνάνε και να δαγκώνουν τους κηδεμόνες τους. Κάνοντας το ίδιο πείραμα σε ένα σχολείο έδωσε σε μια συγκεκριμένη τάξη υγιεινή τροφή επί δύο βδομάδες. Σαν αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί αύξησαν τις επιδόσεις τους στο σχολείο ενώ παράλληλα επέδειξαν πολύ πιο καλή διάθεση και ήρεμη συμπεριφορά.

Η ζάχαρη, τα ανθυγιεινά σνάκ και γενικά το Junk Food μειώνουν την αυτοσυγκέντρωση καθώς επίσης και την λειτουργικότητα της μνήμης. Αντίθετα βελτιώνουν την αυτοσυγκέντρωση και την γενικότερη λειτουργία του εγκλεφάλου τα φρούτα, τα λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, αυγά, ψάρια, ξηροί καρποί.

Οι αλλαγές της διάθεσης,  η τάση για στεναχώρια και για άγχος, και ακόμη και η κατάθλιψη μπορεί να προκληθούν από λάθος διατροφή. Το μαγνήσιο, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα από την ομάδα ωμέγα-3, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, είναι υπεύθυνα για την καλή διάθεση  καθώς ρυθμίζουν τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Έτσι, μια δίαιτα που στερείται των πηγών των παραπάνω συστατικών, αυξάνει τον κίνδυνο για κακή διάθεση και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη.
Αντίθετα η υγιεινή διατροφή εκτός από σημαντική βελτίωση της υγείας μας, αποδεδειγμένα θα βελτιώσει και την διάθεση μας!

Post a Comment

0 Comments