Τα σπήλαια με τις αρχαιότερες προϊστορικές ζωγραφιές στον κόσμο

Λίγες μορφές τέχνης είναι τόσο μαγικές και συγκινητικές όσο οι προϊστορικές ζωγραφιές των πρωτόγονων προγόνων μας των σπηλαίων. Μέσα από τις ζωγραφιές τους, πάσχιζαν απεγνωσμένα και κατάφεραν να περάσουν ένα μήνυμα στα βάθη των χρόνων, ένα μήνυμα για την ζωή που ζούσαν, για τον τρόπο που σκεφτόντουσαν, για τους καθημερινούς τους αγώνες, για τη μοναξιά ίσως που ένιωθαν ζώντας στις σπηλιές πριν χιλάδες χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο που ο αξεπέραστος και πασίγνωστος καλλιτέχνης Πικάσο αφού επισκέφτηκε το σπήλαιο της Αλταμίρα δηλωσε «Μετά τις ζωγραφιές στην Αλταμίρα, όλα τα άλλα είναι ντεκαντάνς» και δεν αστειευόταν καθόλου. Από όποια πλευρά κι αν δει κανείς αυτά τα μοναδικά ντοκουμέντα μιας άλλης προϊστορικής εποχής εκεί πίσω στα πρώτα δειλά βήματα του ανθρώπου, είναι ανεκτίμητη ανθρωπιστική κληρονομιά. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ο τότε άνθρωπος κατάφερε να ανακαλύψει και να βρει τα υλικά εκείνα που θα κατάφερναν να διατηρήσουν ανέπαφο το έργο του και το μήνυμα του στα βάθη του χρόνου, συχνά ταξιδεύοντας πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπήλαια ακόμα και πάνω σε βουνά. Τέτοια ήταν η συνείδηση της ύπαρξης του και η ανάγκη του να αφήσει το αποτύπωμα του σε ένα μέλλον που σίγουρα δε φανταζόταν αλλά ήθελε να επικοινωνήσει μαζί του τις ανθρώπινες στιγμές του.

Σπήλαιο Magura 6.000πχ        (πηγή staticflickr)
1. Το σπήλαιο Magura στην Βουλγαρία είναι από τα μεγαλύτερα σπήλαια της χώρας και οι περισσότερες από 700 προϊστορικές ζωγραφιές που ανακαλύφθηκαν απεικονίζουν προϊστορικούς ανθρώπους να χορεύουν και να κυνηγάνε καθώς επίσης σκύλους, γουρούνια και διάφορα άλλα ζώα.

σπηλιά de las Manos 13.000 πχ

Στην Νότια Αργεντινή βρέθηκε η σπηλιά de las Manos σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Στη σπηλιά ανακαλύφθηκε ένα μαγικό θέαμα με χέρια προϊστορικών ανθρώπων, ότι πλησιέστερο στην σημερινή φωτοτυπία με υλικά και μέσα που είχε ο άνθρωπος μαζί με την ευρυματικότητα του πριν 13.000 ολόκληρα χρόνια. Τα περισσότερα είναι αριστερά χέρια καθώς με το δεξί τους ψέκαζαν την χρωστική ουσία πάνω στο χέρι που ακουμπούσαν στο τοίχωμα του σπηλαίου.

11,000 πχ Προϊστορικές ζωγραφιές στη σπηλιά de las Manos


3. Το σπήλαιο Laas Gaal στη Σομαλία έχει προϊστορικές ζωγραφιές 11.000 ετών που απεικονίζουν αγελάδες, ενδυμασίες τελετουργιών, σκύλους και ανθρώπους. Οι ζωγραφίες ανακαλύφθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση που διατηρούσαν σχεδόν ακέραια την ζωντάνια των χρωμάτων τους.

Εικόνα βγαλμένη από τα βάθη της ιστορίας του ανθρώπου  35000 χρόνια πριν.


4 Οι ζωγραφιές στο σπήλαιο Αλταμίρα ζωγραφίστηκαν από τον άνθρωπο πριν 35.000 χρόνια! Απεικονίζουν βίσονες και άλογα. Τόσο καλά διατηρημένες είναι η προϊστορικές αυτές πανάρχαιες ζωγραφιές, που αρχικά η επιστημονική κοινότητα τις απέρριψε ως μη γνήσιες, μέχρι που έγινε ραδιοχρονολόγηση η οποία απέδειξε πως ο άνθρωπος είχε την καταπληκτική ικανότητα να εκφράζεται καλλιτεχνικά με τα λιγοστά του μέσα πριν 35000 ολόκληρα χρόνια.

Τάυροι και ένα άλογο στο βάθος σπήλαιο Lascaux 17,000 πχ

5. Οι ζωγραφιές του σπηλαίου Lascaux έχουν ηλικία πάνω από 17.000 ετών και απεικονίζουν ελάφια, άλογα και ταύρους μια μοναδική εικόνα από την φύση όπως την έβλεπε ο άνθρωπος πριν 17,000 ολόκληρα χρόνια. Μερικές από τις ζωγραφιές είναι τόσο βαθιά μέσα στο σπήλαιο που οι άνθρωποι που τις ζωγράφισαν ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν δαδιά ώστε να βλέπουν στο σκοτάδι, και σε πολλά σημεία του σπηλαίου είναι ορατά τα σημάδια από την κάπνα της δάδας.

Post a Comment

0 Comments